Kunstnijverheid
Prachtig handwerk
Prachtig handwerk
Gevallen takken als basis
Bovenstaande vogeltjes worden gemaakt van het hout van Jacarandabomen. Ze worden geïmporteerd door Fairitems. Men gebruikt de gevallen takken van deze bomen om de vogeltjes te vervaardigen. Na het snijden worden ze gedroogd, geschuurd en vervolgens helemaal met de hand geschilderd. Zo nodig worden ze afgelakt. Omdat gevallen takken worden benut, is het meestal niet nodig om bomen te kappen. De Jacarandaboom komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is ook te vinden in Kenia.
Deze houten producten worden gemaakt door Crafts Options and Clothing. De eigenaar heet Charles. Hij is een kunstenaar op het gebied van het maken van vogels en wordt hierbij geholpen door andere kunstenaars. Hij coacht en leert hen deze techniek en betaalt hen een fair loon.
De meeste vogeltjes komen in Kenia echt voor. Sommige zijn ontsproten uit de fantasie van de kunstenaar. Omdat er soms geen Nederlandse vertaling is, wordt de Engelse naam gebruikt.
Wereldwinkel Alphen aan den Rijn verkoopt staande vogeltjes op leuke trippelpootjes. Elk vogeltje is uniek.
https://www.fairitems.nl
Vilten bloemen
Op zoek naar een leuke attentie? Dan zijn deze vilten tulpen vast een goed idee. Ze komen van Sjaal met Verhaal. De bloemen worden door vrouwen uit Nepal met de hand gemaakt. Je kunt één bloem kiezen of er een boeketje van maken. Je koopt een geschenk dat lang meegaat. Het is een leuke verrassing voor iedereen.
Goed om te weten:
Bij het maken van één tulp zijn minimaal vijf vrouwen betrokken.
Eerst worden de steel en de basis van de bloem gemaakt. Er zijn dan nog twee basiskleuren.
De wol wordt door middel van warm water en zeep gevild. Dit heet nat-vilten.
Daarna wordt er met een andere kleur wol en een naald een nieuwe kleur aangebracht. Dit heet naald-vilten.
Door de bovenstaande werkwijze krijgt de tulp het gemêleerde patroon.
Tenslotte worden de tulpen in elkaar gezet.
Elegante dames
Deze elegante dames zijn vervaardigd in Zimbabwe. Gerecyclede olievaten, hekjes, auto’s en ander oud ijzer vormen de basis ervan. De beeldjes variëren in grootte van vijftien tot dertig centimeter. Zij beelden nette dames uit, die bijvoorbeeld naar de markt gaan of flaneren in de zon.
Ze worden handgemaakt in kleine bedrijfjes, waarvan de eigenaren door importeurs zijn geholpen met het opzetten van hun bedrijf. Dat biedt hen een beter leven met betrekking tot bijvoorbeeld huisvesting en scholing voor de kinderen.
Capizschelp
Deze prachtige sfeerlichten worden met de hand gemaakt op de Filipijnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Capiz schelpen. De Capiz Schelp is een oesterachtige platte schelp, die in de wateren rond de Filipijnse eilanden in grote hoeveelheden voorkomt.
De lotusbloem wordt heel veel gezien en gebruikt in het hindoeïsme en boeddhisme. Het is in deze culturen een heilige bloem die symbool staat voor zuiverheid, puurheid, jouw schoonheid, innerlijke groei en de verbinding met het universum.
Knappe vrouwen
De bronzen beeldjes die u op de foto ziet, zijn uniek en met de hand gemaakt. Ze komen uit Burkina Faso. Bronsgieten is in Burkina Faso een traditioneel en belangrijk ambacht. Het is het vakmanschap van de Djermée stam. De techniek gaat over van vader op zoon en van leermeester op leerling.
Het geeft de beeldhouwers de mogelijkheid hun positie te verbeteren.
In het assortiment krijgt symboliek veel aandacht en hierdoor zijn de beeldjes een mooi en kostbaar geschenk. De getoonde vrouwen zijn robuust en genieten van het leven. De omvang loopt uiteen maar gemiddeld zijn ze 10 centimeter hoog en 8 centimeter breed.
Het beeld wordt eerst handmatig gemaakt in was, waarna een mal gemaakt wordt van bijenwas vermengd met mest. Daarna wordt de was gesmolten en het vloeibaar gemaakte brons wordt hierin gegoten. Brons is een kostbaar en zwaar metaal, een mooi cadeau.
Een cadeau dat bij veel gelegenheden past.
Symboolbeelden van serpentijnsteen
Deze beeldjes worden ingekocht bij de firma Amandla. Naast het runnen van het bedrijf is het doel van de mensen van Amandla om achtergestelde Zimbabwaanse kunstenaars te helpen hun spullen te verkopen. Amandla houdt zich aan de fairtrade criteria van onder andere de World Fair Trade Organisation.
De beeldjes zijn specifiek voor de Wereldwinkel. Ze staan onder andere voor (familie)geluk en liefde.
Serpentijn is afgeleid van het latijnse woord serpens dat slang betekent.
Een aantal decennia geleden werd in Zimbabwe ontdekt dat serpentijnsteen goed materiaal is voor het maken van beelden. Met gevoel voor precisie en verhoudingen vormen de kunstenaars uit deze bijzondere steen prachtige familiebeelden. Dankzij de combinatie van de mooie kleuren en patronen én de creativiteit van de kunstenaar, is elk beeld uniek.
Op diverse locaties in Zimbabwe ligt serpentijnsteen dicht aan de oppervlakte. Het steen wordt in brokstokken van verschillende grootte uitgehakt. De kunstenaars ontdoen de gewonnen stenen ter plekke van overtollige scherpe en onregelmatige randen.
Per dag maakt een kunstenaar gemiddeld drie familiebeelden. Het zijn de vrouwen die daarna met acht gradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad schuren.
Onderhoud:
Kleine krasjes zijn weg te werken door ze in te wrijven met blanke meubelwas of kokosnootolie.
Handmade-Fairmade-Fairtrade
Sjaal met verhaal heeft prachtige kleurrijke producten. Ze zijn altijd verrassend, leuk om te krijgen maar ook heel leuk om te geven.
Tijdens haar reis naar Nepal in 2013 werd Inge Hoogesteger verliefd op het land en haar inwoners.
De cadeaus die zij meebracht, werden in Nederland met heel veel enthousiasme ontvangen. Dat bracht Inge op het idee om de mooi viltproducten te gaan verkopen. Ze nam een sabbatical en ging producten uit Nepal én Thailand op evenementen en kerstmarkten verkopen.
Dat liep zo goed dat Inge het roer helemaal omgooide. Zij startte een onderneming.
Het doel van Sjaal met verhaal is het creëren van werk voor vrouwen in Nepal. Werk betekent een inkomen en inkomen draagt bij aan verbetering van kwaliteit van leven voor de vrouw én haar gezin.
Sjaal met verhaal ondersteunt daarnaast diverse projecten in Nepal onder andere een kindertehuis en een medische post.
Sjaal met een verhaal werkt samen met 35 kleine lokale ondernemingen in Nepal en Thailand. Door de intensieve samenwerking is er veel ruimte voor eigen productontwikkeling.
In de weken voor Kerstmis is de voorraad extra groot met schaapjes, kabouters en kerstfiguren.