JACKFRUIT MET NANCHO’S

Vegetarisch recept voor vier personen.

Deze vegetarische nacho’s zijn ideaal voor bij de borrel of als voorgerecht voor een uitgebreid Mexicaans diner. De tortillachips worden meestal gemaakt met gehakt, maar deze variant met jackfruit zorgt voor een lekker vleesvrij gerecht.

Ingrediënten:
Van Fairtrade:
1 Blik Jackfruit, 100 ml sweet & sour saus en twee eetlepels sojasaus.

Andere ingrediënten:

  • 50 gr geraspte cheddar kaas
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 200 gr tortillachips
  • Plantaardige olie om in te bakken
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gerookte paprikapoeder

Voor de salsa:

  • 75 gram zwarte bonen
  • 75 gram mais
  • 1/2/ avocado
  • 2 tomaten
  • 5 takjes koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 stuks lente-ui
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Giet het jackfruit af en spoel goed met koud water. Pluk het jackfruit vervolgens tot kleine reepjes en bewaar voor later gebruik. Giet tenslotte het sweet en sour mengsel erbij en laat ongeveer 15 minuten al roerend zachtjes garen. Het is goed wanneer de jackfruit uit elkaar valt.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook. Meng in een kommetje de sweet en sour saus met de sojasaus en gerookte paprikapoeder. Verhit in een steelpan 1 eetlepel olie en bak hierin  de ui met het knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de jackfruit toe en bak even mee.
  3. Giet tenslotte het sweet en sour mengsel erbij en laat ongeveer 15 minuten al roerend zachtjes garen. Het is goed wanneer de jackfruit uit elkaar valt.
  4. Snijd ondertussen de toemaat in 4 kwarten, verwijder het zaad en snijd  het vruchtvlees in blokjes. Hak de koriander fijn en snijd de lente-ui in ringen. Giet de bonen en mais af en spoel goed met koud water. Snijd als laatste de avocado in blokjes.
  5. Meng in een kom alle ingrediënten en breng op smaak met het limoensap, peper en zout.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Doe de nacho chips in een schaal en verdeel achtereenvolgens de jackfruit, de salsa en de cheddarkaas erover. Zet de schaal in de oven tot de cheddar gesmolten is.
  8. Doe de crème fraîche er tenslotte op en garneer af met lente-ui en koriander.